Toto

IGT Saman Suruhanjaya Perjudian UK Atas Bidaan Loteri Rakan Kongsi Camelot yang Gagal

Suruhanjaya Perjudian UK untuk menganugerahkan kontrak Loteri Kebangsaan Britain bernilai £80 bilion (AS$108 bilion) kepada Allywn Entertainment.

IGT
Seorang kanak-kanak berdiri berhampiran iklan untuk Loteri Nasional, di atas. IGT mendakwa proses pembidaan telah cacat dan mahukan ganti rugi untuk kehilangan keuntungan dan kos yang berkaitan dengan bida Camelot yang gagal. (Imej: Financial Times )
IGT mendakwa UKGC melanggar kewajipannya untuk menyediakan proses perolehan yang adil dan telus, menurut pemfailan mahkamah yang diterbitkan dalam Times of London.

Camelot juga telah membuat dakwaan yang sama dalam tuntutan mahkamah HK Pools berasingan. Seorang lagi pembida yang kalah, jutawan British Richard Desmond, melancarkan cabaran undang-undangnya sendiri awal bulan ini.

Gergasi permainan global ialah rakan kongsi teknologi dengan Camelot. Syarikat itu membatalkan kontrak selepas 28 tahun operasi tanpa gangguan.

Membengkokkan Peraturan
Kedua-dua tindakan undang-undang Camelot dan IGT tertumpu pada dakwaan bahawa UKGC “mengubah peraturan” pada minggu-minggu terakhir proses pengeluaran SGP tersebut. The Telegraph mendakwa bahawa diskaun “faktor risiko” sehingga 15% sepatutnya digunakan pada unjuran kewangan yang dibuat oleh setiap pembida.

Ini pada mulanya diambil kira dalam bidaan, yang akan menjadikan Camelot sebagai pemenang. Tetapi ia telah dibatalkan dalam penghakiman akhir, menurut The Telegraph .

Allwyn mendakwa ia akan mengumpul £38 bilion (AS$50 bilion) untuk tujuan yang baik, jumlah yang jauh lebih besar daripada unjuran Camelot dalam bidaannya dan, oleh itu, boleh dikatakan lebih berisiko. Walaupun butiran tertentu keluaran SDY bidaan dan markah akhir diselubungi dengan rahsia, tuntutan mahkamah IGT mendedahkan bahawa Allwyn mendapat 87.2% dan Camelot 85.7%. Kedua-duanya menjaringkan “faktor risiko” sifar.

“Adalah tidak munasabah bahawa kedua-dua pembida secara rasional… telah menerima markah yang sama sebanyak 0 peratus,” tegas IGT dalam tuntutan mahkamahnya.

IGT mahu keputusan UKGC dibatalkan. Ia juga mahu dibayar ganti rugi untuk kerugian keuntungan dan kos yang berkaitan dengan menyokong bidaan Camelot.

Kontroversi Rusia
Kontroversi di sekitar keputusan itu telah meningkat pada minggu lepas selepas The Mail pada hari Ahad melaporkan bahawa pengerusi jawatankuasa UKGC yang menilai bidaan itu anehnya tidak tahu tentang hubungannya dengan sektor kewangan Rusia.

Stephen Cohen , pengerusi Jawatankuasa Pertandingan Loteri Kebangsaan (NLCC), mengendalikan cabang dana lindung nilai Troika Dialog, yang pernah digambarkan sebagai “bank pelaburan pilihan Kremlin,” bekerja di bawah Andrey Sharonov, bekas timbalan menteri ekonomi Putin.

Tetapi butiran ini tidak disebut dalam biografinya di laman web UKGC mahupun halaman LinkedInnya dan juga telah ditinggalkan daripada pengumuman kerajaan mengenai pelantikannya pada 2020

Sementara itu, Saska dimiliki oleh taikun minyak dan gas Czech Karel Komarek, yang juga mempunyai hubungan perniagaan dengan Rusia.

Pada 2016, syarikat Kormarek, MND, membina kemudahan penyimpanan gas bawah tanah di Republik Czech dengan kerjasama gergasi tenaga kawalan negara Rusia Gazprom.

Kormarek telah mengutuk secara terbuka pencerobohan Rusia ke atas Ukraine